om oss

Vår historia

På Vänga Kvarn har det funnits servering i olika former i över 30 år.
Inför säsongen 2019 blev det möjligt för oss att ta över Vänga Kvarncafé och fortsätta utveckla det som redan tidigare varit ett omtyckt besöksmål.
Här finns vi nu med det nybyggda surdegsbageriet som hjärtat i verksamheten och välkomnar våra gäster – nya som gamla.

 

Vill du jobba hos oss?

Skicka gärna en ansökan till jobb@vangakvarn.se

malin

Malin är bagare, entreprenör och delägare i Vänga Kvarncafé strax utanför Borås.

Jag studerade till bagare och konditor 2013. Innan utbildningen haft flera jobb inom skola, vård, lager, säljare och restaurang/café.

– Jag är kreativ och pysslig och har alltid varit intresserad av bakning och matlagning. När jag blev varslad från min dåvarande anställning sökte jag mig till en utbildning för Bagare/konditorer. Detta resulterade i att jag sedan startade mitt eget bageri i Frufällan norr om Borås 2014.

oskar

Jag är en mångsysslare och entreprenör. På 90-talet startade jag och några kompisar Deadline cykelbud i Borås. Jag har därefter jobbat som hantverkare i olika former och 2008 drog vi igång Lida Fårfarm i Hökerum.

2015 fick jag möjligheten att börja arbeta som rådgivare för småskaliga livsmedelsproducenter, en bransch som jag alltid brunnit för.

Det härliga nätverket av producenter har vi stor glädje av i vår verksamhet här på Vänga Kvarncafé, som jag och Malin tog över 2019.

kvarnen

Sedan urminnes tider har det funnits kvarnar vid Säveåns vatten och 1849 gjordes det en ansökan om att få bygga en större kvarn. Trots hårt motstånd från andra kvarnägare i trakten, fick Vänga kvarn byggas 1850.

Byggnaden brann ner på 1860-talet men återuppbyggdes igen.
År 1934 byggdes kvarnen om och drivkraften ändrades från vattenhjul till turbingång och på 60-talet gjordes en tillbyggnad då spannmålstorkar installerades.

Hösten 2011 renoverades de två tvillingturbinerna och anläggningen drivs idag till stor del av egenproducerad el.
Vänga Kvarn har sedan många år tillbaka specialiserat sig på mjöl från alternativodlad säd.

David som var mjölnare här i över 50 år var en av de första i Sverige att inrikta sig på alternativodlat, ekologiskt spannmål.
KRAV-märkt Vängamjöl säljs i Lanthandeln.

Nu heter vår mjölnare Eskil Johansson.

Boka visning
Ring Eskil Johansson på telefon 0705-951584 eller maila till esk.johansson@gmail.com

mjölet

Kvarnen drivs idag av mjölnaren Eskil och det är av honom vi köper allt KRAV-märkt mjöl som används i vårt bageri.

Mjölet på Vänga Kvarn är KRAV-märkt, ekologiskt odlat

Vetemjöl Finsikt – Ett vitt mjöl, utmärkt till bullar och kakor etc.
Vetemjöl Samsikt – Ett lite mörkare vetemjöl, passar bra till matbröd.
Grahamsmjöl– Ett sammalet vetemjöl där hela vetekornet använts. Malt på stenar.
Dinkel/Speltvete är ett kulturspannmål med högt näringsinnehåll. Mjölet ger en fyllig arom med god smak och kan ersätta vete i alla bakverk.Byt ut hela eller delar av det vanliga mjölet mot dinkelmjöl vid bakning av både matbröd och söta bröd.
Rågsikt – Ett siktat rågmjöl, innehåller endast råg.
Fullkorn råg – Ett sammalet rågmjöl där hela rågkornet använts. Malt på stenar.

Det finns även Vetekross, Rågkross, Rågflingor, Havreflingor och Vetekli

Förpackningarnas storlek:
2 kg påse
5 kg påse
25 kg säck

Du kan köpa mjöl i lanthandeln som har samma öppettider som caféet. Övrig tid eller större beställningar:
Ring Eskil Johansson på telefon 0705-951584 eller maila till esk.johansson@gmail.com

LANTHANDELN

Lanthandelns hantverksbod nere vid Vänga Kvarn byggdes 2004 som ett museum och är en kopia av Vänga gamla speceri- och diversehandel som låg uppe vid kyrkan. Vängas lanthandel slog igen 1975 och 26 år senare fick Vänga Hembygdsförening affärsinredningen.

I Lanthandeln fanns även poststationen Wängdala mellan åren 1875 och 1952.

Lanthandeln drivs idéelt av ett nätverk med lokala hantverkare.
De håller öppet samma tider som caféet.

I dag finns olika hantverkare från bygden i Vänga Lanthandelsmuseum och där säljs även Vängamjöl.

Endast kontant betalning och Swish.

KONTAKT
Ann-Christine Johansson på telefon 0706-81 77 93

NOLHAGA STÄRKELSEFABRIK

Fabriken med tillhörande torkhus i Vänga socken byggdes på 1890-talet och var verksam till 1944.

Byggnaderna var då i dåligt skick och revs i slutet på 1950-talet men inventarierna bevarades och Vänga Hembygdsförening återuppbyggde fabriken i dess ursprungliga skick 1985-1987.
Fabriken är nu den enda i Sverige som framställer potatismjöl fabriksmässigt på gammalt vis.

Maleridagen arrangeras av hembygdsföreningen en lördag i början av september varje år. Då levereras några ton potatis och stärkelsefabriken är i full gång hela dagen.

I samband med detta brukar det även vara lite andra festligheter på kvarnen.

VÄNGA HEMBYGDSFÖRENING

Vänga Hembygdsförening, startade 1962 och har under årens lopp aktivt verkat för Vängabygden.

Vänga Kvarn med sin mångfald av kultur sätter inte bara den lilla byn Vänga på kartan utan berikar även Borås Stads kulturliv.

VHF blev ägare till Vänga Kvarn i december 2008. Föreningen arrenderar ut verksamheterna i Kvarnen och Caféet och i Lanthandelsmuséet finns bygdens hantverkare.

Stora renoveringar och vissa ombyggnader har gjorts från 2009 och framåt. Många ideella timmar har investerats och föreningen har haft mycket gott stöd genom bidrag från Borås Stad, Länsstyrelsen i Västra Götaland samt Sparbanksstiftelsen Sjuhärad.

Vänga kvarn drivs till stor del av egenproducerad el.

www.vangahembygdsforening.com
vangahembygdsforening@gmail.com